Poročilo bo govorilo o današnjem dnevu, ki traja pet šolskih ur. V tem času smo izdelovali kiparski izdelek telesa brez nog, rok in glave. Naredili smo samo telo, ostalo pa samo nakazali. S seboj smo v šolo morali prinesti das maso ter linolej.

Prvo šolsko uro nam je učiteljica razlagala o snovi in nam podala natančna navodila za izdelavo. Vsako šolsko uro je bila z nami, poleg učiteljice likovne, še ena učiteljica. Proti koncu prve šolske ure smo začeli izdelovati figure. Ker je bila masa pretrda, smo ji dodali malenkost vode in počasi oblikovali. Naredila sem lepo valjasto telo in nakazala roke in noge. S palčko sem poudarila popek, prsni del in boke. Figuro smo izdelovali do konca 2. šolske ure. Ko smo končali, smo naredili še vsak svojo ploščico iz das mase, na katero smo napisali svoje ime in po svoje narisali različne vzorčke. Na ploščico smo  naredili še dve luknjici, saj jih bomo obesili. Četrto šolsko uro bomo izdelovali iz linoleja, na katerem bomo izrezali sliko svojega hobija.

Delavnice so mi bile všeč, saj sem se lahko sprostila in izrazila svojo domišljijo na izdelkih.

Maša Keber, 9.a

V poročilu bom predstavila današnji dan – ponedeljek, 14.3.2022, v katerem smo izdelovali figure telesa brez glave in okončin. Kiparske delavnice so potekale pet šolskih ur. Prve tri šolske ure smo ustvarjali z das maso, zadnji dve uri pa z linolejem.

Prvo šolsko uro nam je učiteljica razlagala o tem, kako bomo morali figure oblikovati in nam dala natančna navodila. Prvo šolsko uro je bila z nami učiteljica matematike Alijana Winkler. Proti koncu prve šolske ure smo začeli z izdelovanjem naših figur. Nato se je delo zavleklo v odmor in začela se je druga šolska ura, pri kateri je bila z nami učiteljica Polona Završnik. Za figuro sem se odločila izdelati žensko. Oblikovala sem trup in das maso zgladila, kjer je bilo potrebno. Svoje delo sem končala drugo šolsko uro. Ko sem končala, sem pojedla malico in začela se je tretja šolska ura, pri kateri smo izdelovali ploščice s svojimi imeni. Zraven sem za popestritev dodala odtis čipke.

Prve tri šolske ure, v katerih smo izdelovali izdelke iz das mase, so mi bile zanimive ter ustvarjalne. Zdi se mi, da sem svoj kipec lepo izdelala.

Lara Perat, 9.a

V četrtek, 17.3.2022 smo imeli kiparske delavnice.

Najprej je prvo uro učiteljica razložila snov, po kateri smo naslednjo uro delali izdelke. Delali smo kipec – torzo, telo brez nog, rok in glave. Drugi izdelek pa je bil relief – ploščica z imenom za mobile.

Kipca sem se lotila tako, da sem najprej malo zgnetla das maso in potem naredila valj. Iz njega sem na grobo oblikovala telo in dodala začetek okončin ter prsi, nato pa vse zgladila. Menim, da mi je izdelek kar uspel.

Za drugi izdelek sem najprej iz kocke naredila z valjem ploščo. Nato sem jo zgladila in napisala svoje ime ter jo okrasila z rožicami. Naredila sem še luknje, da bomo ploščo kasneje obesili.

Delo mi je bilo zanimivo in všeč, saj rada kiparim. Mislim tudi, da sem izdelka dobro naredila.

Ela Sanabor, 9.b

Opis tehniškega dne: Prvo šolsko uro si je učiteljica vzela čas in nam snov predstavila na PPT-ju. Podala nam je navodila in do konca 2. šolske ure smo izdelovali naše kipce človeškega telesa. Sama sem se zgledovala po kipcu Venere in s kančkom domišljije naredila kipec gole ženske.

Moj kipec je bil narejen iz bele das mase. Za izdelavo kipca sem porabila 40 minut. Uporabila sem približno 300 g das mase in pripomočke kot so: modelirka, lonček z vodo ter leseno ploščo. Torzo sem oblikovala z ženskimi oblinami, roke drži okoli trupa, nima glave in dlani, pa tudi nog ne.

Po malici smo nadaljevali z ustvarjanjem z das maso. Preostalo das maso sem uporabila za izdelavo ploščice z mojim imenom. Potrebovala sem iste pripomočke, poleg tega pa tudi razne majhne predmete, s katerimi sem odtiskovala razne vzorce, da bo ploščica lepša. S kartonskim valjem se ploščico zvaljala. Ime sem sestavila iz rolic das mase, ki sem jih s pomočjo vode zalepila na ploščo, nato pa izdelek oddala.

Le nekaj minut pred glavnim odmorom smo začeli s pisanjem poročila.

Monika Krsteva, 9.b

V petek, 18.3.2022 smo imeli kiparske delavnice, kjer smo izdelovali izdelke iz das mase. Naredila sem kipec brez glave, rok in nog. Ko sem zaključila s kipcem, smo nadaljevali z drugim izdelkom. Naredila sem ploščico v obliki srca s svojim imenom in raznimi vzorčki.

Pri izdelavi smo uporabljali tudi nekatere pripomočke, kot so lesena plošča, na kateri smo oblikovali izdelke ter leseno palčko (nožek), s katerim smo lahko dodali še razne detajle.

Ko smo zaključili z obema izdelkoma, smo pripomočke oprali in tako zaključili z našimi kiparskimi delavnicami.

Taja Milenković, 9.c

Danes smo imeli kiparske delavnice. Delali smo človeško telo, ki ni imeli rok, nog in glave. Pri tem smo uporabljali modelirko, rdečo ali belo das maso in lonček z vodo.

Najprej sem oblikovala telo, potem vrat in ramena. Za to delo sem porabila veliko časa. Težko mi je uspelo oblikovati telo in velikokrat sem morala začeti od začetka, ker se mi ni zdelo dovolj lepo narejeno. Drugo delo je bila ploščica, na katero sem napisala svoje ime in naredila dve luknji, da bo lahko šla skozi vrvica in jo bomo lahko obesili. Nato sem jo okrasila, da ne bo napisano samo ime.

Čeprav je bilo težko, mi je bilo relief lažje izdelati kot kip človeškega telesa. Ko sem končala, sem bila ponosna na svoje delo.

Sara Mišigoj, 9.c

Dostopnost