V ponedeljek, 14.2.2022, smo imeli v šoli kiparske delavnice z učiteljico likovne umetnosti. Pravzaprav vam opišem cel dan.

Zjutraj smo se testirali in smo bili vsi negativni, nato nam je celo uro učiteljica razlagala nekaj o kipih, o 3D in malo o modelirkah. Drugo in tretjo uro smo izdelovali kipe v obliki živali. Jaz sem naredila leva. Pri izdelavi smo si pomagali z modelirkami. Za podlago smo dobili leseno ploščo. Na začetku četrte ure smo pisali poročilo TD- kiparske delavnice.

Delavnice so mi bile všeč, jaz osebno tudi rada izdelujem kipe.

Neiša Vukmirović, 6.b

Cel dan sem čakal na te kiparske delavnice. Spodaj si preberite potek.

Ko smo prišli v šolo, smo se prvo testirali, nato pa nam je učiteljica razlagala snov. Nato smo začeli ustvarjati. Učiteljica nam je dala podlage in modelirke. Tisti, ki je hotel, pa je lahko vzel tudi lonček z vodo. Najprej se mi je zdelo, da moj izdelek ne bo lep, a na koncu mislim, da mi je kar dobro uspelo.

Menim, da je bila to zelo lepa izkušnja in upam, da se še kdaj ponovi.

Krištof Bremec, 6.b

V ponedeljek smo imeli tehnični dan. Prve tri ure smo imeli kiparske delavnice (seveda smo se prvo testirali, preverili prisotnost in take stvari).

Prvo uro je bilo predavanje, učiteljica nam je razložila novo snov in povedala, da bomo iz das mase oblikovali katerokoli žival. Za pripomočke smo uporabljali modelirke in leseno podlago. Odločila sem se, da bom izdelala želvo, ki sem jo izdelala tako, da sem prvo naredila kroglo, iz nje sem nato potegnila noge in glavo. Na koncu sem še modelirala želvin oklep, jo malo pogladila in jo dala sušit.

Nato pa sem samo še očistila podlago in modelirko. Moja žival je bila opečnate barve.

Lana Tavčar, 6.b

V sredo so nam povedali, da bomo v ponedeljek imeli kiparske delavnice. Ko sem to slišal, sem bil zelo vesel, saj so povedali, da ne bo pouka.

Ko je končno prišel ponedeljek, smo prvo uro poslušali razlago učiteljice. Povedala je, da bomo iz das mase izdelovali živali. Pri izbiri živali sem imel velike težave. Ampak na sredini šolske ure sem se spomnil, da bi naredil mroža. Najprej nisem vedel, kako naj ga naredim. Ko sem prišel do oklov, se mi je zgodila nesreča. Okli se mi niso hoteli prilepiti na glavo, zato sem se odločil narediti tjulnja, saj je podobne oblike kot mrož. In tako mi je uspelo narediti tjulnja v enem kosu.

Pri izdelavi smo potrebovali podlago, da ne bi umazali miz, gladilnik, da smo lahko gladili izdelek in das maso, ker brez nje ne bi mogli narediti izdelka.

Anej Mitrovski, 6.b

V torek, 15.2.32022, smo imeli tehniški dan. Morali smo prinesti modelirno maso in materiale za izdelavo matrice.

Učiteljica nam je povedala, kako se pravilno odpre das maso. Najprej sem želela izdelati kamelo, a mi ni uspelo. Nato sem hotela izdelati želvo, na koncu pa sem se odločila za kačo, saj so mi same po sebi lepe. S pomočjo modelirke sem naredila kačje telo in rep. Nato sem ji naredila glavo in jo pritrdila na telo. Začela sem ji izoblikovati jezik, ki sem ga trikrat popravljala, nato pa uspela pritrditi v usta. Naredila sem jo brez zob, ker mi je bila takšna lepša. Nato sem z modelirko naredila vzorce po telesu. Živali smo delali približno dve šolski uri.

Mojo kačo je učiteljica poslikala in nato sem jo položila k ostalim izdelkom.

Katarina Faganel, 6.c

Ob 8:00 smo se zbrali v razredu likovne umetnosti. Učiteljica nam je predavala o likovnih delih. Povedala nam je, kaj lahko naredimo. Jaz sem se odločil, da bom naredil ribo.

Najprej sem jo narisal na das maso, potem sem jo izrezal ven. Ko je bila izrezana, sem ji na eno stran narisal luske in naredil oko. Nato sem naredil podstavek, potem pa še na drugi strani naredil luske in oko. Podstavek sem nazadnje okrasil.

Na koncu sem jo dal sušit in upam, da bom zadovoljen z oceno.

Klemen Pavlin, 6.c

Motiv kiparske delavnice je bila žival iz das mase.

Izdelala sem pajka in želvico. Za to sem potrebovala razna orodja in pripomočke, kot so modelirka, lonček za vodo, leseno ploščo, na kateri sem naredila izdelek iz das mase. Želvo sem na koncu okrasila z različnimi vzorci. Z vodo sem si pomagala zalepiti kakšen košček das mase. Z modelirko pa sem si pomagala zrezati kakšen del ali zgladiti površino živali.

Pajka sem pa naredila podobno kot želvico.

Klara Brankovič, 6.c

V torek smo imeli v šoli kiparske delavnice

Ko smo prišli v šolo, nam je učiteljica razložila, kakšne vrste kipov poznamo. Malce preden je končala prva ura, nam je na tablo dala različne živali, da se odločimo, kaj bi naredili iz das mase. Jaz sem izbral krokodila, ker je moj stil živali. Vzel sem malo manj kot polovico das mase in oblikoval trup, kot je bilo na tabli. Usta sem naredil odprta, zato da je izgledal bolj resničen. Iz koščkov, ki sem jih odrezal iz telesa, sem naredil noge, ki sem jih nato nalepil na trup. Z nožem sem naredil luske in udrtine, da izgleda bolj realno. Na koncu sem dodal jezik in šel pokazat učiteljici, ki je dejala, da je izdelek v redu, nato pa ga odložil na mizo za izdelke. Učiteljica je pisala imena, da jih damo pod svoj kipec. Očistiti sem moral še modelirko in podlago in jih vrniti učiteljici.

Ta dan mi je bil res všeč. Upam, da se bo še kdaj ponovil.

Žan Rene Stanič, 6.c

Danes je sreda, 16.2.2022, in smo imeli kiparske delavnice.

Prvo uro nam je učiteljica razlagala snov in nam kazala nekaj slik. Nato smo odprli das maso in se lotili dela. Za izdelavo izdelka sem poleg das mase rabila tudi modelirko. Vsak si je izbral svojo žival. Jaz sem si izbrala želvo. Sicer sem se še prej dvakrat premislila. Pri delu sem imela nekaj težav, saj ni vse hotelo stati skupaj.

Po drugi uri smo imeli malico. Ker se je na mojih rokah das masa strdila, jo je bilo zelo težko sprati. Po malici sem na oklepu od želvice naredila še vzorčke. Ko sem končala, sem nato pospravila.

Ta dan je bil super, z izdelkom sem zadovoljna.

Živa Volk, 6.a

Danes na kiparskih delavnicah smo izdelovali kip živali. Naredil sem kivija.

Najprej sem naredil eno večjo in eno manjšo kroglo. Za to sem potreboval samo vodo. Na večjo kroglo sem pritrdil s pomočjo modelirke dve nogi. Na manjši krogli pa sem izoblikoval kljun. Z modelirko sem obe krogli pritrdil skupaj, nato sem s tanko paličico zarezal perje podobno dlaki. Noge sem povečal in poravnal težnost, da je kivi lahko stal. Naredil sem še malo lepotnih dodatkov in kivi je bil nared. Opral sem še vse pripomočke.

Z mojim izdelkom sem bil zelo zadovoljen.

Maj Makuc, 6.a

Danes je bil kiparski dan in odločila sem se, da bom iz das mase naredila muco.

Na začetku je bilo še kar težko, ampak sem se znašla. Prvo sem naredila trup in nato sem na telo položila še glavo in jo oblikovala. Nato sem naredila sprednje in zadnje noge ter rep. Morala sem narediti še dlako s paličico in z modelirko. Glino sem omehčala z vodo v kozarčku. Orodja in pripomočki pa so: modelirka, kozarček z vodo in lesena podlaga.

Imela sem se zelo lepo pri izdelovanju moje mucke. Zelo mi je všeč ustvarjati.

Ameli Casarsa, 6.a

Jaz sem se odločila, da bom izdelala želvico iz das mase.

Najprej sem oblikovala kroglico in iz nje oblikovala noge in glavo. Nato sem se lotila oklepa, naredila sem veliko vzorcev. Vzorce sem narisala tudi na plavuti. Izoblikovala sem gobček, nos in oči. Naredila sem še glavne popravke in izdelek je bil končan.

Za izdelavo sem uporabila das maso, modelirko, leseno podlago in kozarček z vodo. Nato sem izdelek pokazala učiteljici in odložila na odlagalno mizo.

To je bil del tehničnega dne.

Ana Apat, 6.a

Dostopnost