Dragi učenci, starši, prijatelji in podporniki,

toplo vabljeni na ogled zunanje razstave-inštalacije učencev Osnovne šole Frana Erjavca Nova Gorica, ki bo na ogled od četrtka, 20. 5. 2021 v “Galeriji na meji” na ograji na meji ob Trgu Evrope, nasproti Železniške postaje Nova Gorica.

Naši učenci in učitelji mentorji so se pridružili nagradnemu natečaju ob 104. kolesarski Dirki po Italiji, katere 15. etapa bo 23. 5. 2021 obiskala Slovenijo in tudi naše mesto.

V okviru natečaja na temo Svoboda gibanja, katere organizatorji so ekipa projekta GO! 2025 Nova Gorica evropska prestolnica kulture 2025 in Mestna občina Nova Gorica, so naši učenci uredili rastavo-inštalacijo, ki pripoveduje zgodbo o svobodi življenja dveh evropskih mest na meji, dveh Goric, ki sta z življenjskimi potmi njenih prebivalcev prepleteni v eno.

V zadnjih desetletjih se je naravno odvil proces odstranitve “mej”, miselnih in drugih tako znotraj naših mest kot znotraj evropske realnosti in raznolikosti. Nova Gorica in Gorica sta vedno bolj povezani v skupnem prepletu življenj njihovih prebivalcev, premagovanju ločenosti s sodelovanjem, medsebojni rasti in bogatenju ob raznolikosti. Mnogi so  potenciali, ki jih skupno območje ima, in se lahko s premišljeno strategijo razvoja in povezovanja uresničijo ter tako še izboljšajo kvaliteto življenja prebivalcev in izkušnjo obiskovalcev.

V sedanjem in prihodnjem času je potrebno glede na novo nastale realnosti, kot je preplet življenj prebivalcev Nove Gorice in Gorice (pa tudi znotraj EU), iskati nove modele sobivanja, ki so urejeni tudi na pravno formalni ravni in ljudem omogočajo svobodno življenje v skladu z lastnimi potrebami in življenjskimi okoliščinami.

Nova Gorica in Gorica bosta leta 2025 prva prestolnica kulture na svetu v dveh državah. V duhu slogana “GO! Borderless” želimo ob tej priložnosti, ki nam je dana poslati naše sporočilo – sporočilo v podporo tako svobodi posameznika, da izbira življenjski prostor, ki mu daje zadoščenje in priložnosti za izpolnjeno življenje na vseh področjih tako v okviru prepleta življenj v Novi Gorici in Gorici kot širše v celotnem evropskem prostoru ter o svobodi širše skupnosti in družbe, da se razvija v skladu z lastnimi potenciali in ustvarja “brezmejne” nove priložnosti in “brezmejno” boljše okolje za življenje za vseh nas.

Brezmejne uspehe in zadovoljstva vam želim ravnateljica,

mag. Lara Brun

Nekaj utrinkov današnjega dne:

Dostopnost