Tudi letos bomo na tretji petek v novembru obeležili dan slovenske hrane in  spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že deseti po vrsti. Njegova izvedba pa bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.

Glede na nepredvidljive razmere se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« ne bo izvedel v šoli kot v preteklih letih, pač pa so učitelji za učence od 1. do 9. razreda pripravili navodila za naravoslovni dan.

Slovenski zajtrk: film – klik na povezavo!

Poudarek bo na pomenu rednega zajtrkovanja ter izbire lokalne hrane iz bližine, v povezavi z redno telesno aktivnostjo.

Hrana, pridelana in pripravljena v bližini, je bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.

Doma lahko skupaj pripravite zajtrk, ki naj vključuje živila, značilna za »klasičen« Tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Pri tem so lahko starši in še posebej otroci ustvarjalni ter aktivni tudi več dni prej, tudi pri drugih dnevnih obrokih.

Učenci od 5. do 9. razreda bodo Tradicionalni slovenski zajtrk in druge z njim povezane aktivnosti pripravili doma v četrtek, 19.11.,  učenci od 1. do 4. razreda pa v petek, 20.11.

Na ta dan učenci ne bodo dobili drugih dodatnih zadolžitev za pouk, po že prej določenem urniku bodo potekala samo ocenjevanja znanja, ki so bila že prej napovedana za ta teden.

Dostopnost