Nadomeščanja in urniki

November 2017
P T S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Erjavčeva soba

Na šoli imamo od marca 2012 spominsko sobo Frana Erjavca.

 

Več informacij si lahko preberete v zgibanki, ki jo najdete TUKAJ.

 

Za sprehod po Erjavčevi virtualni poti kliknite na spodnjo sliko.

 

Števec obiskov

Danes68
Včeraj1133
Ta teden1201
Ta mesec19580
Skupaj1825554

Ta spletna stran uporablja piškotke za upravljanje prijav, navigacije, statistike in ostale funkcije. Z brskanjem po strani se strinjate, da zabeležimo piškotke v vašem računalniku.

Oglejte si dokument o EU Direktiva o zasebnosti piškotkov.

Spletnih piškotkov niste sprejeli. Svojo odličitev lahko tudi razveljavite.

Sprejeli ste spletne piškotke. Svojo odločitev lahko tudi razveljavite.

Vlada Republike Slovenije je leta 2012 vsak tretji petek v novembru razglasila za Dan slovenske hrane. Glavni namen razglasitve dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja pomena  domače pridelave in predelave hrane ter uživanja le-te. Ob tem pa skrb za ohranjanje čistega, zdravega okolja in ohranjanja podeželja.

Letos bomo ta dan obeležili v petek, 17. novembra s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki bo sestavljen in kruha, mleka, masla, medu in jabolka. Tudi tokrat bomo vsa živila zagotovili iz lokalnega okolja.

Tradicionalni slovenski zajtrk

Je ena izmed aktivnosti s katero želimo izboljšati prehranske in gibalne navade prebivalcev od najzgodnejšega obdobja naprej. Poudarek je na pomenu rednega in zdravega prehranjevanja, ki naj se vsak dan začne z zajtrkom že pri otrocih in mladini.

Pri izbiri hrane, tako doma kot v vrtcih in šolah, naj ima prednost hrana, ki jo pripravi domač, slovenski pridelovalec ali predelovalec. Taka hrana je bolj sveža, bolj hranljiva, s polnejšim okusom, brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa.

Ne bi nam smelo biti vseeno, kako in s čim se prehranjujemo, zato izberimo hrano, ki za sabo nima na stotine kilometrov. Naj dan slovenske hrane postane prav vsak dan!

Ker bodo na šoli tradicionalni slovenski zajtrk dobili VSI otroci ob 8. uri, manj kalorično malico ob 9.35, pa sami tisti, ki so naročeni na malico, svetujemo, da starši sami presodite, koliko in kaj bodo otroci zajtrkovali doma, pred prihodom v šolo.

 

Pred jesenskimi počitnicami nas je obiskala Lea iz Kalifornije. Pripovedovala nam je o življenju v ZDA, opravljanje šolskih obveznosti preko računalnika in o razlikah med Slovenijo in ZDA. Ste vedeli, da obstaja moka iz mandljev? Kalifornija je ena od držav,  ki izdela največ mandljeve moke. Lea rada iz njih peče slaščico imenovano macarooni. Njenega obiska smo se zelo razveselili, se veliko naučili in spoznali, da je veliko prednosti tega, da šole ni potrebno opravljati preko računalnika, saj smo lahko vsak dan s sošolci in učitelji, ki nam lahko pomagajo in nas usmerjajo. Upamo, da bomo z Leo ohranili stike in se še kdaj srečali.

Učenci 6. C

V torek smo učenci 1.A razreda odšli na sprehod po mestu. Ponovili smo pravila varne hoje v cestnem prometu. Pri tem nam je pomagala psička Mini, ki dobro pozna pravila v prometu.

Izjave učencev:

Eva: »Pri vsakem prehodu za pešce se je Mini ustavila, mi smo pogledali levo, desno in še enkrat levo. Ko smo se prepričali, da je cesta prazna, smo skupaj prečkali cesto.«  

Enej: »Mini je hodila v pasjo šolo in tam se je naučila pravil.«

Tilen: »V prometu se držimo pravil, da se ne zgodi nesreča.«

Neža: »Lepo je bilo peljat Mini na sprehod.«

Denis: » Če gori rdeča luč, počakamo na pločniku, da zagori zelena luč.«

Astrid: » Da smo bolj vidni, nosimo rumene rutke.«

učenci 1.A razreda

V soboto, 14. 10. 2017, smo se z avtobusom odpeljali do vasi Prtovč. Sprva smo hodili po gozdu, nato pa po travnatih pobočjih in po grebenu do Krekove koče. Koča se nahaja na pobočju Ratitovca pod Gladkim vrhom. Na vrhu se nam je odprl čudovit razgled na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje. Ker je bilo jasno vreme, smo videli tudi Alpe. Občudovali smo najvišji slovenski vrh Triglav. Po oddihu smo se vrnili na izhodiščno točko. Skupne hoje je bilo 5 ur.

V pričakovanju novega izleta vas lep pozdravljamo!

Živa, Sabina, Faris, Sašo, Andraž, Marcel, Klemen, Anabela, Pia, Šeli, Eva, Maša, Vanja in mentorica Sonja

V tednu požarne varnosti, smo v torek,  10.10.2017, izvedli TD za vse sedmošolce. Ogledali smo si Gasilsko enoto Nova gorica s celotno opremo ter spoznali poklic GASILEC. Seznanjeni smo, kako ravnati v primeru požara in reševanja. Vstopili  smo tudi v klicni 112 center. Povzpeli smo se z reševalno lestvijo in to kar visoko. Na koncu so nas še prijazno pogostili in nas obdarili s plakati.

Zapisala in dodala fotografije vodja TD: Lea Gabrijelčič

Mobilna aplikacija go2GO