Nadomeščanja in urniki

November 2017
P T S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Erjavčeva soba

Na šoli imamo od marca 2012 spominsko sobo Frana Erjavca.

 

Več informacij si lahko preberete v zgibanki, ki jo najdete TUKAJ.

 

Za sprehod po Erjavčevi virtualni poti kliknite na spodnjo sliko.

 

Števec obiskov

Danes61
Včeraj1133
Ta teden1194
Ta mesec19573
Skupaj1825547

Ta spletna stran uporablja piškotke za upravljanje prijav, navigacije, statistike in ostale funkcije. Z brskanjem po strani se strinjate, da zabeležimo piškotke v vašem računalniku.

Oglejte si dokument o EU Direktiva o zasebnosti piškotkov.

Spletnih piškotkov niste sprejeli. Svojo odličitev lahko tudi razveljavite.

Sprejeli ste spletne piškotke. Svojo odločitev lahko tudi razveljavite.

OZNAČEVANJE SNOVI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI V OBRATIH JAVNE PREHRANE

S 13. decembrom 2014 se je pričela uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom. Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, objavljeni na javnem mestu, da so vidni končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti ( t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/2004.

Države članice so lahko na podlagi določb navedene uredbe preko nacionalne zakonodaje določile način označevanja alergenov v živilih. Naša država je pri tem upoštevala v preambuli Uredbe 1169/2004 navedeno dejstvo, da je pomembno zagotoviti informacijo o alergenih tako, da lahko potrošniki, ki imajo alergijo ali preobčutljivost na hrano, na podlagi prejetih informacij sprejmejo varno odločitev zase.

Na osnovi Uredbe (EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom št. 1169/2004 in Uredbe o izvajanju uredbe (EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS, št. 6/14) Osnovna šola Frana Erjavca Nova Gorica obvešča javnost o zagotavljanju varnosti živil, ki se uporabljajo v šoli:

  • Nekatere jedi na jedilniku lahko vsebujejo snovi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti:
  1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );

(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );

(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;

(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

  1. raki in proizvodi iz njih;
  2. jajca in proizvodi iz njih;
  3. ribe in proizvodi iz njih, razen:

(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;

(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

  1. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
  2. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );

(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje;

(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;

(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

  1. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

(b) laktitola;

  1. oreški, in sicer mandlji (Amygdalus communis L.), lešniki (Corylus avellana), orehi (Juglans regia), indijski oreščki(Anacardium occidentale), ameriški orehi(Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletia excelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamia ternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
  2. listna zelena in proizvodi iz nje;
  3. gorčično seme in proizvodi iz njega;
  4. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
  5. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;
  6. volčji bob in proizvodi iz njega;
  7. mehkužci in proizvodi iz njih.
  • Dietni obroki za otroke se pripravljajo ločeno na osnovi zdravniškega potrdila uradne medicine. Otrokom z alergijami oz. preobčutljivostmi pripravljamo obroke z ustrezno zamenjavo jedi, ki ne vsebujejo alergenov. Tako staršem na podlagi prejetih informacij in ustrezno pripravljene hrane v skladu z 24 alinejo preambule Uredbe (EU) št. 1169/2004 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, omogočamo sprejemanje varnih odločitev.

V šoli moramo upoštevati omenjeno uredbo, zato bodo na jedilniku poleg jedi v oklepaju zapisane še številke (glej legendo), kateri alergen vsebuje. Jedilniki in sestava živil bo enaka, kot je bila do sedaj.

LEGENDA ALERGENOV

1

žita, ki vsebujejo gluten

2

raki in proizvodi iz njih

3

jajca in proizvodi iz njih

4

ribe in proizvodi iz njih

5

arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih

6

zrnje soje in proizvodi iz njega

7

mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo

8

oreški, in sicer mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija ali orehi ter proizvodi iz njih

9

listna zelena in proizvodi iz nje

10

gorčično seme in proizvodi iz njega

11

sezamovo seme in proizvodi iz njega

12

žveplov dioksid in sulfiti

13

volčji bob in proizvodi iz njega

14

mehkužci in proizvodi iz njih

 

Informacijo pripravila: Andreja Glavan Podbršček, pomočnica ravnatelja

Mobilna aplikacija go2GO