Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Nadomeščanja in urniki

Avgust 2019
P T S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Ni dogodkov

Erjavčeva soba

Na šoli imamo od marca 2012 spominsko sobo Frana Erjavca.

 

Več informacij si lahko preberete v zgibanki, ki jo najdete TUKAJ.

 

Za sprehod po Erjavčevi virtualni poti kliknite na spodnjo sliko.

 

Števec obiskov

Danes464
Včeraj830
Ta teden2098
Ta mesec14002
Skupaj2412385

Ta spletna stran uporablja piškotke za upravljanje prijav, navigacije, statistike in ostale funkcije. Z brskanjem po strani se strinjate, da zabeležimo piškotke v vašem računalniku.

Oglejte si dokument o EU Direktiva o zasebnosti piškotkov.

Spletnih piškotkov niste sprejeli. Svojo odličitev lahko tudi razveljavite.

Sprejeli ste spletne piškotke. Svojo odločitev lahko tudi razveljavite.

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju

Cilj operacije je izboljšanje kompetenc in dosežkov mladih ter večja usposobljenost izobraževalcev prek večje uporabe sodobne IKT pri poučevanju in učenju. Vzgojno-izobraževalnim zavodom se sofinancira izgradnja brezžičnih omrežij in nakup IKT opreme, razvija se e-storitve in e-vsebine.

www.eu-skladi.si


 

V petek, 8. 10. 2016, smo si učenci PB 1. in 2. razreda ogledali lutkovno predstavo Peter Klepec. Naš »šolski kino« se je tokrat spremenil v »gledališko dvorano«, v kateri so člani Kulturnega društva Slavec iz Solkana v 20 minutni predstavi z marionetami zaigrali omenjeno ljudsko pravljico.

Učiteljice PB 1. in 2. razreda

Mnenja učencev o predstavi:

Meni se je zdela zelo dobra predstava, bila je celo odliča. Bilo je kot v knjigi, katero imam doma. (Valentina, 1.b)

Predstava je bila super. Najbolj všeč mi je bilo, ko je Peter povrnil lumpim fantom. Zgodba je bila poučna. (Kim, 1.b)

Bilo je zelo super. Všeč mi je bilo, ko je izgubil ovčke. (Katarina, 1.c)

V predstavi mi je bila najbolj všeč koza ter, ko je Peter tolkel in povrnil lumpim fantom. (Živa, 1.a)

V ponedeljek, 14. 3. 2016, so si učenci v podaljšanem bivanju ogledali gledališko predstavo Do tiste stezice. Ekološko pravljico o dveh razbojnikih, ki prideta v gozd z namenom, da bosta tu živela in uživala, so zaigrali člani gledališke skupine Face iz Kulturnega društva Slavec Solkan.
Naši učenci so se na dogajanje na odru lepo odzivali in na trenutke sodelovali z igralci, pa tudi veliko smejali.

Marica Faletič, vodja PB

Nekaj vtisov o predstavi:

Všeč mi je bilo, ko se je razbojnik napil coca-cole. Frko je silil Lina naj še pije, da bosta s konzervo igrala nogomet. Smetar jima je pobiral konzerve, ona dva pa sta se čudila, kam jim izginjajo. (Manca Dakskobler, PB 1.b)

Predstava je bila smešna. Najlepše pa mi je bilo, ko sta se razbojnika Frko in Lin bala strele. Smejal sem se, ko sta skakala, ker sta jih škratka pikala s čarobnimi paličicami v zadnjico. Smešno je bilo tudi, ko je Lin na koncu predstave rekel, da ga Frko ne sme pustiti samega in je iz gozda zbežal za njim. (Sebastjan Cussini, PB 1.b)

Preberite več: Gledališka predstava "Do tiste stezice"

Na pustni torek smo učiteljice PB za vse skupine PB pripravile pustno rajanje. V avli smo se zbrali ob 14.00. Po predstavitvi kranjske sivke, življenja čebel, razdelitvi njihovih nalog v panju, njihove paše in pomena uživanja čebeljih izdelkov, so se predstavile posamezne maske ter zaplesale skupaj »s čebelami iz šolskega čebelnjaka«. Pustni ples je trajal do odhoda vseh maškar domov. Bilo je poučno, veselo in razigrano.

Nekaj vtisov s pustnega rajanja. (Foto Aljaž Dolgan.)

Vtisi učencev:

Na pustnem rajanju mi je bilo najbolj všeč, da sem veliko plesala. V spominu mi bo ostalo, kako je učiteljica Marica govorila o čebalah. (Elma Horić, 1.c)

Na pustnem rajanju sem se imela zelo lepo. Najbolj všeč mi je bilo, ko sem plesala s čebelicami. (Hana Blažič Šinigoj, 1.c)

Na pustnem rajanju sem veliko plesala. Izvedela sem veliko novega o čebelah. Bilo mi je zelo lepo. (Lea Mugerli, 1.c)

Preberite več: Pustno rajanje v podaljšanem bivanju

V torek, 1. decembra 2015, so učenci prve triade, ki so vključeni v PB, prisluhnili glasbeni pravljici o zajčku Maksu. Glasbeni dogodek je pripravila in vodila učiteljica PB Dolores Štrukelj. Učenci so pesmico peli in jo spremljali z glasbili, poskoki ali pa se vživeli v vlogo zajčka Maksa.

Vodja PB, Marica Faletič

V petek, 9. oktobra 2015, smo ob zaključku tedna otroka, v podaljšanem bivanju organizirali športni popoldan. Športna pedagoga sta pripravila poligon z raznovrstnimi nalogami spretnosti, ravnotežja, orientacije ... Poligon je bil prijetna popestritev dneva za vse otroke od prvega do petega razreda.


Marica Faletič, Aljaž Dolgan

V podaljšanem bivanju se včasih učenci in rime skupaj igrajo, rajajo in pesmi ustvarjajo.

Učenci 1. in 2. razreda so bili letos zelo ustvarjalni in so zložili veliko pesmic. Poslali so jih na pesniška natečaja Rima raja na Vrhniko in Dječije carstvo v Banja Luko.

V četrtek, 14. 5. 2015, so se skupaj s starši in učiteljico Mojco udeležili zaključne prireditve na Vrhniki. Prisluhnili so pesmicam, ki jih je uredniški odbor  izbral v finalni izbor ter bili ponosni, da so njihove pesmice objavljene v Zborniku Rima raja. 

Pesmice so napisali :

Marisa Kodelja PB 1.a, Lana Curk PB 1.b, Mija Ferfolja PB 1.b, Giulia Vita Kramar PB 1.b, Luka Brun PB 1.b, Maks Hauptman PB 1.b, Tine Trošt PB 1.b, Aljaž Pipan PB 1.b, Rene Ambrožič PB 1.b2.b, David Širca PB 1.b2.b.

Mladim pesnikom čestitamo in želimo še veliko pesniškega navdiha!

Napisala: Mojca Pertot

V četrtek, 23. 4. 2015, se je večja skupina učencev v času podaljšanega bivanja udeležila dogodka, ki ga je organiziral Radio Robin - izmenjave knjig.

Nekaj mnenj o dogodku:

Včeraj smo šli pred knjižnico Franceta Bevka, da bi zamenjali knjige. Jaz sem nesla knjigo Stripi in zakladi, ker sem se jo že naveličala. Pred knjižnico je bilo na mizah veliko knjig. Pogledala sem jih. Vse so mi bile všeč. Izbrala sem knjigo s pravljicami. Radio Robin nam je dal še sok in bonbončke. Lahko smo tudi risali s kredami po ploščicah. Bilo mi je lepo. (Ema Arčon Radonjić, PB 1.a)

Včeraj sem zamenjala štiri knjige. Dobila sem knjige Igre, Grdi raček in dve drugi. Knjige sem hitro izbrala. Ko sem knjige zamenjala, sem s kredami risala puščice po stopnicah. Počutila sem se lepo. (Gaja Ušaj, PB 1.a)

Po kosilu smo se zbrali na igrišču. S sabo smo imeli knjige, ki jih ne rabimo več. Bilo nas je dosti. Učitelj Aljaž in učiteljica Marica sta nas peljala pred Goriško knjižnico Franceta Bevka, da smo si izbrali nove knjige. Na izbiro je bilo veliko knjig. Za zamenjavo sem se težko odločila, ker je bilo veliko zanimivih knjig. Izbrala sem si knjigo, ki je všeč tudi moji sestrici. Ko sem prišla domov, je bila sestrica srečna, ker sem knjigo vzela tudi zanjo. Sestra jo je celo prelistala. Knjigo nam bo prebrala mama. (Jana Malčič, PB 1.a)  

V mesecu aprilu smo učiteljice in učenci v podaljšanem bivanju združili svoje moči, da bi skupaj uredili in polepšali šolsko igrišče, na katerem se zadržujemo vsak dan.

V času sprostitvenih dejavnosti se je akciji prostovoljno pridružil, kdor je hotel. Najprej smo v sredo, 15.4., očistili zelenice in pometli poti. Z grabljami smo pograbili odpadle vejice, listje in pokošeno travo ter jih odložili v samokolnice. Z metlami smo pometli vse poti in potke do šole, okoli gugalnice in pri peskovniku, kamor smo vrnili pesek, ki je »zbežal« iz peskovnika. Naslednji dan, v četrtek, pa smo sejali različne rože. Odločili smo se, da jih posejemo ob steni nove učilnice, ob atrijih, okoli novo zasajenih dreves in ob robu zelenice pri učilnicah 2.razredov. Najprej smo skopali luknjo ali pa kanalček, kamor smo vsuli nekaj humusne zemlje. Na to »posteljico« smo položili semena in jih pokrili z novo plastjo zemlje. Temu je sledilo še temeljito zalivanje. Upamo, da bodo naše rožice veselo pokukale iz zemlje, da bodo zrasle in zacvetele. Mi bomo skrbeli zanje.

Učenci in učiteljice PB

Staršem, učencem in delavcem šole se zahvaljujemo za darovane igrače za igro v podaljšanem bivanju.


Aktiv PB

Na pustni torek so učence v PB obiskali Pehta, Kekec, Mojca, Rožle in pastirji s sosednjih planin. Kekec je učence popeljal skozi dogodivščine iz filma Srečno, Kekec! Iz Mojčinih ust so slišali, kako jo je Pehta ugrabila in kako se je pri njej počutila. Tudi Rožle je slikovito, a še vedno prestrašeno obudil dogodek, ko se je pred prazno Pehtino kočo iz oči v oči srečal s Pehto in njenim Volkom. Kekec in teta Pehta pa sta kar odigrala prihod v Pehtino votlino, ki je bila založena z raznimi zelišči in posodami, v katerih je Pehta pripravljala in hranila zdravila. Njen dom pa je budno stražil njen pes.

Po skupaj zapeti Kekčevi pesmi, smo se preselili v telovadnico in veselo rajali vse do odhoda domov.

Marica Faletič

Vtisi učencev:

Ko smo prišli na Kekčevo prireditev, so nama bili najbolj všeč vsi prizori, nato pa ples v maskah, ker smo se zabavale z teto Pehto, Kekcem, Rožletom in Mojco. Zelo lepo smo rajali, dokler nismo morali domov. (Luna Kerševan in Alja Ambrožič, PB 5.b)

Preberite več: Druženje s Kekcem in Pehto

V petek, 21. novembra 2014, smo za vse oddelke PB izvedli kviz na temo »Slovenski literarni junaki«, ki je tudi rdeča nit letošnjega celotnega dogajanja na šoli. Na kvizu smo se dotaknili nekaterih najznačilnejših slovenskih literarnih likov, k drugim pa se bomo v letošnjem šolskem letu še vrnili. Prvošolci (PB 1.b) pa so že pred kvizom poskrbeli za okrasitev panojev v pritličju.

Učitelji v OPB

Vtisi, ki jih je kviz pustil na učencih:

V petek, 21.11.2014, smo v PB imeli kviz o slovenskih literarnih junakih . Na vsa vprašanja sem pravilno odgovorila, ker sem knjige, v katerih nastopajo ti junaki, že prebrala. Najbolj mi je bil všeč Martin Krpan (učitelj Aljaž), ko je jahal konja. (Kristi Mladovan, PB 3.a)

V petek, 21.11.2014 smo imeli v avli kviz o slovenskih literarnih junakih. Všeč mi je bilo, ko smo dvigovali roke. Vprašanja so se mi zdela srednje težka. Na nekaj vprašanj sem odgovorila pravilno, na nekaj pa napačno, a vseeno sem bila zadovoljna. (Špela Lestan, PB 3.a)

V petek mi je bilo v PB všeč, ko smo sodelovali na kvizu o slovenskih literarnih junakih. Z dvigom rok smo odgovarjali na vprašanja in zbirali točke. Jaz sem zbrala veliko točk. Ker sem knjige, v katerih nastopajo ti junaki, že brala, sem pravilno odgovorila na vsa vprašanja. (Dana Begović, PB 3.a)

Preberite več: Kviz "Slovenski literarni junaki" za učence v podaljšanem bivanju

Z željo, da bi tudi letos bivanje učencev v PB popestrili z raznolikimi vsebinami, smo ob zaključku Tedna otroka na šolskem igrišču postavili mini trim stezo. Športna pedagoga Aljaž Dolgan in Jernej Ferjančič sta postavila veliko postaj z mnogimi športnimi rekviziti, ki so spodbudila različne gibalne spretnosti. Petek, 10. 10. 2014, je bil v celoti posvečen zabavi na omenjeni trim stezi. Sicer pa so se učenci PB že cel teden, kot večkrat do sedaj, z obroči in gimnastičnimi trakovi ob glasbi ter animaciji učiteljice Mojce Pertot sproščeno in po svojem navdihu gibalno izražali.

Učitelji v oddelkih PB

Preberite več: Mini trim steza za oddelke PB

V petek, 6. 6. 2014, je skupina udeleženk lutkovne šole v organizaciji JSKD i.o. Nova Gorica za učence PB 1. razreda zaigrala lutkovno predstavo »Miška se kopa«. Na koncu predstave so otrokom predstavili tragične posledice resnične poplave in jih pozvali k humanitarni akciji zbiranja pomoči za poplavljena območja.

O predstavi so povedali:

  • Zanimivo mi je bilo, ko se je miška tuširala in je voda poplavila vse mesto. Kako to, da je drobcena miška lahko porabila toliko vode, ko pa je tako majhna? Kako je imela drobcena miška tako moč, da je povzročila poplavo in so vsi ljudje trpeli zaradi nje? (Maksimiljan Leban, PB 1.a)
  • Miška je imela dom blizu žab, ki so regale, zato ni mogla spati. (Aaron Kovačič, PB 1.a)
  • Miška je porabila preveč vode in zato je bilo mesto Solkan poplavljeno. (Vincent Leban, Zan Strosar, Neža Hvalič, PB 1.a)
  • Meni je bilo najbolj všeč, ko je miška poplavila celo mesto in ko sta šli Mojca in Marica v šolo pogledat, če so otroci varni. Ko sta se vrnili, je bilo vse mesto poplavljeno. (Emili Talić, PB 1.b)
  • Lutkovna predstava mi je bila zelo všeč. Še najbolj pa tisto, ko se je miška kopala in porabila zelo veliko vode. Všeč mi je bilo tudi, ko so regale žabe in ko so se vsi ljudje pritoževali. (Tomas Pejič Rupnik, PB 1.b)
  • Ko se je miška kopala, je povzročila poplavo. Ljudje v mestu so kričali in klicali gasilce na pomoč. Ker je voda segala previsoko, so morali iti v višja nadstropja. Potem se je začela gladina nižati. Predstava mi je bila zelo všeč. (Luka Mervič, PB 1. c)
  • Na predstavi mi je bilo zelo lepo. Nastopala je tudi učiteljica Marica, bila je smešna. Zabavno mi je bilo, ker se je v pravljici miška kopala toliko ur, dokler ni voda poplavila vasi. Vsi so kričali in klicali na pomoč. Vse je bilo uničeno, sosedi je voda uničila vse pohištvo. (Tia Pajntar, PB 1. c)
  • Na predstavi mi je bilo lepo. Igrale so lutke. Najbolj me je zabavala miška, ko se je kopala. Modre vrečke so izgledale kot prava voda. (Teo Polanc Cipot, PB 1. c)
  • V pravljici se je miška kopala. Smešno mi je bilo, ker je naredila poplavo. V vasi so živeli vaščani. Bili so zabavni. (Urška Hvalič, PB 1. c)

Ob zaključku leta smo v PB pripravili razstavo na temo "Travnik" ter postavili na ogled fotografije iz življenja in dela v podaljšanem bivanju.
Razstava je v vitrinah v pritličju šole in v preddverju garderob na razredni stopnji.

Aktiv PB