Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Nadomeščanja in urniki

Julij 2019
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Ni dogodkov

Erjavčeva soba

Na šoli imamo od marca 2012 spominsko sobo Frana Erjavca.

 

Več informacij si lahko preberete v zgibanki, ki jo najdete TUKAJ.

 

Za sprehod po Erjavčevi virtualni poti kliknite na spodnjo sliko.

 

Števec obiskov

Danes248
Včeraj700
Ta teden4015
Ta mesec15008
Skupaj2390434

Ta spletna stran uporablja piškotke za upravljanje prijav, navigacije, statistike in ostale funkcije. Z brskanjem po strani se strinjate, da zabeležimo piškotke v vašem računalniku.

Oglejte si dokument o EU Direktiva o zasebnosti piškotkov.

Spletnih piškotkov niste sprejeli. Svojo odličitev lahko tudi razveljavite.

Sprejeli ste spletne piškotke. Svojo odločitev lahko tudi razveljavite.

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju

Cilj operacije je izboljšanje kompetenc in dosežkov mladih ter večja usposobljenost izobraževalcev prek večje uporabe sodobne IKT pri poučevanju in učenju. Vzgojno-izobraževalnim zavodom se sofinancira izgradnja brezžičnih omrežij in nakup IKT opreme, razvija se e-storitve in e-vsebine.

www.eu-skladi.si


 

Je za šolo pomemben projekt v katerega je vključena že od samega začetka v šolskem letu 2009-10.

Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika. Zato smo tudi v šolskem letu 2014/15 s projektom nadaljevali, saj se zavedamo pomembnosti uživanja sadja in zelenjave pri otrocih.

Vsaj enkrat tedensko, običajno je bilo to ob sredah, smo učencem razdelili sadje, ki so ga pojedli v matičnih učilnicah. Letos smo tako sadje razdelili 40 krat. Naročali smo sezonsko sadje, večinoma pri lokalnih pridelovalcih vključenih v ekološko pridelavo. Žal sadja iz ekološke pridelave nismo naročali zaradi previsokih cen. V teh letih smo si ustvarili krog dobaviteljev, ki so zanesljivi in dobavljajo res kvalitetno, sveže sadje. Ta obrok sadja je bil za učence brezplačen, saj je sredstva prispevala Evropska unija. Nosilec ukrepa je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, izvajalec ukrepa pa je Agencija republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja.

V okviru projekta smo izpeljali številne spremljevalne aktivnosti:

 • učenci so pri predmetih Gospodinjstvo, Sodobna priprava hrane, Načini prehranjevanja pripravljali različne jedi in pecivo iz sadja,
 • mlajši učenci so ustvarjali likovna dela v različnih likovnih tehnikah in z njimi sodelovali tudi na likovnem natečaju Češnja,
 • učenci 1. razredov so imeli naravoslovni dan z naslovom Zdrava prehrana. Pogovorili so se o pomenu zdravega prehranjevanja. Na koncu pa so si nadeli predpasnike in pripravi sadno solato (novica na spletni strani 26.11. 2014)
 • učenci 1. razredov so v okviru naravoslovnega dne pripravljali sadno solato in se učili o zdravi prehrani ter pomenu sadja v prehrani. V učilnicah so naredili tudi sliko sadnega drevesa, ki so mu podobo spreminjali z letnimi časi,
 • o zdravi prehrani in pomenu sadja in zelenjave v prehrani so se v okviru naravoslovnega dne učili učenci 2., 3. in 5. razredov,
 • v septembru smo za starše imeli predavanje Sladkor v prehrani otrok, ki sta ga izvajali Kristina Brovč Jelušič in Petra Kravos iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje,
 • v oktobru in juniju je bilo izvedeno anketiranje učencev 4. a., 6. a. in 8. a. razreda, ki so imeli soglasje staršev za sodelovanje v anketi,
 • na šoli smo uredili šolski vrt, v katerem učenci spoznavajo različne vrste zelenjave in opravila pri gojenju zelenjave (novica na spletni strani 14.5. 2015)
 • v maju so v okviru Vrtnarskega krožka pripravili izmenjavo sadik zelenjave in okrasnih rastlin - Zelemenjava (novica na spletni strani 14.5. 2015),
 • na šolskem vrtu smo 23.3. 2015 posadili 2 češnji v okviru dogodka Plant for the Planet (novica na spletni strani šole 31.3. 2015),
 • maja 2015 sta župan MO Nova Gorica, Matej Arčon, in ravnatelj OŠ FE, Simon Kragelj, pred šolo posadila lipo v vseslovenski akciji Človek posadi, čebela opraši, s čemer smo poudarili pomen varovanja okolja in čebel pri opraševanju rastlin.
 • v juniju smo popoldan pripravili Sadni dan (na spletni strani 11.6. 2015). Učenci so najprej prisluhnili predstavitvi različnih sadnih vrst, tekmovali v krajšem kvizu o poznavanju sadja, na koncu pa so si ogledali razstavo sadja, ki so ga lahko tudi poskusili. Iz sadja smo skuhali tudi kompot in pripravljali smootije iz svežega sadja in zelenjave. Novico smo poslali tudi v lokalni časopis Goriška, ki pa ga žal niso objavili.
 • novice o dogajanju v okviru projekta smo redno objavljali na spletni strani šole, na konferencah in svetu staršev ter roditeljskih sestankih pa učitelje in starše,
 • redno in pravočasno smo pošiljali tudi zahtevki za financiranje, vodila se je tudi vsa predpisana dokumentacija, ki se ustrezno shranjuje,

 

Koordinatorprojekta je bila Andreja Glavan Podbršček, pomočnica ravnatelja.

V soboto, 28. 3. 2015, so učenci, ki se učijo italijanščine, v okviru projekta Akademije Plant-for-the-Planet za šolo posadili dve sadni drevesi.

Po uvodnem srečanju v Mladinskem centru, kjer so učenci iz OŠ v sosednjem Krminu (Cormons, Italija), pripravili predstavitev projekta Plant for the Planet, smo se odpravili za šolo, kjer so italijanski in naši učenci posadili užitno češnjo ter okrasno Japonsko češnjo. Sajenje dreves na dolgi rok zmanjšuje koncentracijo CO2 v ozračju, zato so s simbolno gesto učenci dokazali, da se, če stopimo skupaj, s prostovoljnim delom nekaj vendarle da narediti za to, da bi rešili naš planet pred poplavami, klimatskimi spremembami, erozijo tal in onesnaževanjem ozračja.

Učenci iz krminske šole bodo v aprilu ponovno prišli na našo šolo, kjer bodo izvedli 2,5-urno delavnico retorike, s pomočjo katere bodo usposobili zainteresirane učence za ambasadorje Akademije Plant-for-the-Planet.

Učencem, ki so se udeležili okoljevarstvene iniciative sajenja dreves pod vodstvom italijanskih vrstnikov iz Krmina, gre posebna zahvala za trud in izkazano pripravljenost nekaj narediti za naš boljši jutri.

Zapisala: Jana Fajt

Najlepša hvala vsem, ki ste nas obiskali na naši ZELEMENJAVi in tako obogatili naš vrt. Več o dogajanju boste izvedeli ob ogledu fotografij. Pa naj vam zelenjava lepo raste!

Lepo pozdravljeni.

Učenci in mentorici Urška Mačus in Sonja R. Bratina

Na naši šoli je z letošnjim šolskim letom zaživel šolski vrt in interesni dejavnosti Vrtnarski krožek in Vzgoja rastlin. Ob robu šolskega igrišča sta nam hišnika pripravila tri lične lesene gredice, ki smo jih učenci in učenke že uredili in deloma tudi zasadili. Posadili smo jagode, nekaj zelišč ter čebulice tulipanov in žafranov. Pridružili smo se mreži vseslovenskega programa Šolski ekovrt.

Mentorici Urška Mačus in Sonja Radikon Bratina

V sredo, 26. 11. 2014, smo v vseh treh oddelkih 1.r izvedli naravoslovni dan. Pogovorili smo se o pomenu zdravega prehranjevanja, nato pa so si učenci nadeli predpasnike in postali kuharji ter pripravili zdrav obrok - sadno kupo. Kar nekaj spretnosti in vztrajnosti je bilo potrebne, da so narezali polno skledo sadja, jim je pa zato sadna solata toliko bolj teknila.

Razredničarke in vzgojiteljice 1. razredov

V četrtek, 4. 6. 2015, smo imeli v podaljšanem bivanju sadni dan. Po spoznavanju različnih vrst sadja, zanimivosti o njem in pomenu uživanja sadja, smo nadaljevali na šolskem igrišču. Na izbiro smo imeli najrazličnejše sadje in zelenjavo ter ohlajen kompot. Najbolj zagnani pa smo pripravljali sadne smoothije. Prijetnega vzdušja niso pokvarile niti kapljice, ki so se za kratek čas nenadoma spustile iz oblakov. Učenci so v podaljšanem bivanju doživeli še en poseben dan, drugačen od običajnega in imeli so se lepo.

Sadni dan je bil organiziran v sklopu projekta Shema šolskega sadja, katerega na šoli izvajamo že nekaj let.

 Marica Faletič