Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Nadomeščanja in urniki

September 2018
P T S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Ni dogodkov

Erjavčeva soba

Na šoli imamo od marca 2012 spominsko sobo Frana Erjavca.

 

Več informacij si lahko preberete v zgibanki, ki jo najdete TUKAJ.

 

Za sprehod po Erjavčevi virtualni poti kliknite na spodnjo sliko.

 

Števec obiskov

Danes26
Včeraj931
Ta teden1995
Ta mesec30940
Skupaj2143305

Ta spletna stran uporablja piškotke za upravljanje prijav, navigacije, statistike in ostale funkcije. Z brskanjem po strani se strinjate, da zabeležimo piškotke v vašem računalniku.

Oglejte si dokument o EU Direktiva o zasebnosti piškotkov.

Spletnih piškotkov niste sprejeli. Svojo odličitev lahko tudi razveljavite.

Sprejeli ste spletne piškotke. Svojo odločitev lahko tudi razveljavite.

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju

Cilj operacije je izboljšanje kompetenc in dosežkov mladih ter večja usposobljenost izobraževalcev prek večje uporabe sodobne IKT pri poučevanju in učenju. Vzgojno-izobraževalnim zavodom se sofinancira izgradnja brezžičnih omrežij in nakup IKT opreme, razvija se e-storitve in e-vsebine.

www.eu-skladi.si


 

V sredo, 21. marca, je našo šolo ob zaključku bralne značke obiskal znan slovenski pevec Vlado Kreslin. Tretjo šolsko uro so se na koncertu razživeli učenci razredne stopnje, naslednjo uro pa so s pevcem uživali značkarji s  predmetne stopnje ter učenci sosednje osnovne šole Kozara. Z njim so zapeli tudi učenci otroškega in mladinskega pevskega zbora. Po koncertu smo se z Vladom Kreslinom družili v naši knjižnici, kjer so na svoj račun prišle tudi devetošolke in mu poklonile svojo pesem ob spremljavi kitare.

Vsi smo uživali ob njegovih pesmih, v knjižnici pa tudi ob okusnih piškotih in potici.

Nejc Mozetič, 7. a

V sredo, 12. 4. 2017, nas je na podelitvi priznanj za bralno značko obiskal pisatelj in dramatik Tone Partljič. Z njim smo preživeli uro zabave in smeha pod vodstvom sedmošolke Erike. Besedo je dobil tudi ravnatelj Simon Kragelj, ki je podrobneje predstavil projekt (U)beri knjigo. Posebno zahvalo namenjamo hišniku Milošu, ki je postavil prekrasno knjižno polico v obliki drevesa, namenjeno branju učencev v podaljšanem bivanju kar na šolskem dvorišču. Tudi sama sem povedala nekaj besed o prebranih Partljičevih knjigah. Potem nas je pisatelj nasmejal s prigodo iz otroštva - poroko pri devetih letih -  ter nas postavil v vlogo Rdeče kapice, Sneguljčice, Pike Nogavičke, Cankarja in njegove mame ter Romea in Julije. Sledila je delitev priznanj za učitelje in učence. Partljič je posebej čestital zlatim značkarjem, ki so redno prebirali knjige od prvega do devetega razreda. Gostu smo se zahvalili za obisk in ga obdarili.

Po končani prireditvi je v spremstvu sedmošolcev še otvoril naše knjižno drevo. Za knjige, sadeže, se zahvaljujemo učencem in Goriški knjižnici  Franceta Bevka, otrokom v podaljšanem bivanju pa želimo prijetno branje.

Katrina Manfreda, 8.b

V četrtek, 16. 3. 2016, nas je obiskal illustrator Peter Škerl. Dogodku, ki je bil namenjen obeležitvi  letošnje bralne značke, so prisostvovali učenci razredne stopnje. Prireditev so ob pomoči knjižničarke pripravili in vodili učenci višjih razredov. Vsi skupaj pa so se v prijetni družbi gosta zelo zabavali.

V januarju in februarju smo v knjižnici občudovali  originalne ilustracije Petra Škerla za pravljico Ide Mlakar O kravi, ki je lajala v luno. Občudovali smo mojstrsko potezo, polno slikarskega znanja in veselja, se nasmehnili ob njegovih hudomušnih junakih in trepetali za kravico Mrvico, ko je bila v stiski. Opazovali smo, kako se ilustracije spreminjajo od temnih do svetlih odtenkov, tako kot razpoloženje v zgodbi, in si oddahnili, ko se je srečno končala.

Nekaj zapisov naših učencev o prireditvi:

Obisk ilustratorja

V četrtek, 16. 3. 2017, nas je obiskal Peter Škerl, illustrator zgodbice Ide Mlakar O kravi, ki je lajala v luno. Prireditve ob zaključku bralne značke so se udeležili učenci od 1. do 4. razreda. Prireditev je bila zadnja spodbuda, da učenci zaključijo bralno značko do 2. aprila.

Najprej nas je v nagovoru pozdravila učenka Erika Šavli, nato pa je nekaj besed spregovoril še ravnatelj. Naš učenec, Matija Mačus, nas je z MN Dance Company s plesom navdušil.

Nato je dobil besedo naš gost g. Škerl, ki se nam je predstavil in nam povedal, da je nekaj časa risal animirane filme, vendar si je kasneje premislil. Spregovoril nam je o svojem delu tern am dal možnost, da mu sami postavimo vprašanja, ki pa so kar deževala. S svojim čarobnim svinčnikom nam je narisal nekaj ugank.

Ob koncu je mentoricam bralne značke podelil knjižna darila, ki jih poklanja Bralna značka Slovenije, in jim čestital. Seveda smo se zahvalili tudi Založbi Miš, ki nam je to srečanje omogočila v okviru Bralnic pod slamnikom.

Nika Ferjančič, 7. B

Preberite več: Obisk ilustratorja Petra Škerla v avli šole, 16. 3. 2017

Dne 22. 4. 2016 je v avli naše šole prvo šolsko uro potekala podelitev bralne značke za učence od 1. do 5. razreda. Priznanja je prejelo kar 323 učencev. Ob tej priložnosti nas je obiskala igralka, pesnica in pisateljica Nataša Konc Lorenzutti. Šestošolci so pripravili dramatizacijo dela Društvo starejših bratov, kar je avtorico zelo razveselilo. Otroke je zabavala s svojimi ugankami, zgodbami in pesmicami.

Četrto uro smo se zbrali značkarji od 6. do 9. razreda. Priznanje je osvojilo 119 učencev. Avtorica je starejšim značkarjem predstavila delo Društvo starejših bratov in mladinski roman Lica kot češnje. Za konec je gostja podelila priznanja in prejela šopek ter darilo, po prireditvi pa se je druženje z avtorico nadaljevalo v šolski knjižnici, kjer so jo šestošolke pogostile s torto, ki so jo spekle same. Ob sladkanju je pogovor tekel o knjigi, pisateljica pa je napovedala tudi nekaj del za prihodnost.

Gostja je značkarje spodbujala, naj še naprej berejo, saj branje bogati človeka. Čeprav vse prepogosto slišimo, kako pomembno je branje, to zares drži. Branje obudi človeško dušo in misli. Knjiga velja za najboljšo učiteljico in najboljšo prijateljico, vsaka prebrana knjiga je ena stopnička višje do pravega pomena človeške miselnosti.

Nina Komel, 9.a

Prireditev v počastitev bralne značke je na naši šoli potekala 22. 4. 2016 in je bila vključena v širše dogajanje znotraj 10. goriških dnevov knjige. Slavnostna gostja je bila igralka, pisateljica in pesnica Nataša Konc Lorenzutti.

V letošnjem šolskem letu so se šestošolci pobliže spoznali z njenimi literarnimi deli, ki so mlade bralce pritegnila, saj je njen slog pisanja zabaven, humoren in neposredno razumljiv. Mladinsko delo z naslovom Društvo starejših bratov je doživelo posebno pozornost, saj so ga šestošolci brali in raziskovali v okviru domačega branja.

Prvi stik s knjigo – Učenci so besedilo spoznavali skozi skupno in samostojno branje, pogovor ter razmišljanje o vsebini. Pri tem so se porodile številne ideje, kako bi avtorico presenetili in ji predstavili svoje doživljanje literarnega dela. Skupina fantov jo je presenetila z odlično interpretacijo odlomka, ki so jo suvereno odigrali in posneli, na prireditvi pa predstavili posnetek. Pisateljica jih je javno pohvalila ter povedala, koliko ji pomeni, da je lahko vzrla lastno stvaritev skozi oči mladih bralcev. Dekleta pa so zanjo pripravila sladko presenečenje. Z mentorico so se potrudile, da so jo v šolski avli sprejele s sladkimi in slastnimi mafini, ki so izpuhteli takoj po sami prireditvi. Posebno presenečenje pa je pisateljico po uradnem delu v avli čakalo v naši knjižnici. Nadobudna skupina šestošolk jo je sprejela s čudovito čokoladno torto. Seveda se je naša gostja rade volje posvetila skupini šestošolcev, ki so jo tako prisrčno sprejeli; z njimi je kramljala ter se sladkala. Učencem je dogodek pomenil veliko, saj so bili za dodaten in nesebičen trud poplačani. 

Pestro dogajanje je mnoge spodbudilo k razmisleku, da je književnost lahko zabavna in vznemirljiva.

Mentor: Mojca Batič Škarabot

23. aprila, na svetovni dan knjige, nas je obiskal izredno priljubljen mladinski pisatelj Primož Suhodolčan. Z zabavnimi prigodami nas je popeljal v svoj humorni svet. Knjigožeri smo na prireditvi prejeli priznanja bralne značke, naši mentorji pa drobno pozornost. Oglejte si fotografije s prireditve in prepričali se boste, da smo se krasno zabavali.

Sara Čebron in Lana Muhič, 9. a

2. aprila, na mednarodni dan knjig za otroke in rojstni dan pravljičarja Hansa Christiana Andersena, se zaključuje branje za bralno značko. Letos nas je na zaključni prireditvi obiskal pesnik, pisatel, prevajalec, igralec in režiser Andrej Rozman Roza. Drugo šolsko uro je v avli šole zabaval učence od 6. do 9. razreda, tretjo šolsko uro pa učence od 1. do 5. razreda ter značkarje sosednje šole Kozara. Bralno priznanje je letos na naši šoli osvojilo 400 učencev.

Čestitamo! Berite še naprej!

Tjaša Klemenčič, knjižničarka

Kaj je ob odhodu napisala Neža Mikuletič:

Včasih kot učenka med klopmi, danes kot podeljevalka bralnih značk! Vesela sem, da sem lahko s svojim očetom predstavila del likovnega sveta otrokom tam, kjer sem začela svojo življenjsko pot!

Poseben HVALA tudi enkratni gospej Tjaši, ki vedno najde prave besede, kretnje in nasmehe!

Neža Mikuletič

Nova Gorica, 8. 4. 2010

OBISKALA NAS JE PISATELJICA

V sredo, 23. 10. 2013, nas je obiskala pisateljica, igralka, vzgojiteljica in varuška, ki je mnogokrat razveseljevala ljudi na televizijskem ekranu – Desa Muck. Ko je vstopila v avlo, smo ji namenili bučen aplavz. S seboj je pripeljala svojo črno psičko Mili. Potem nas je nasmejala s svojimi zgodbicami iz preteklosti. Njene izkušnje so tudi nauki za nas. Ko je bila vzgojiteljica, je otroke do lepega vedenja pripravila z zvijačami. Seveda je bilo v njih veliko humorja.
Ko je s predstavitvijo končala, je delila avtograme. Prerivali smo se, saj smo si vsi želeli podpis prvi. Psička se je prestrašila take množice in se hitro skrila. Potem smo zadovoljni odšli v razrede in nadaljevali pouk, saj je bila na vrsti predstava za predmetno stopnjo.


Manca Širok in Katrina Manfreda, 5. b


KNJIGE DESE MUCK BEREMO BREZ MUK

Na naši šoli je lansko šolsko leto prireditev ob zaključku bralne značke odpadla, zato nas je pisateljica in igralka Desa Muck razveselila s svojim obiskom v sredo, 23. oktobra. Tretjo šolsko uro je zabavala učence in mentorje bralne značke od prvega do petega razreda, četrto šolsko uro pa značkarje od šestega do devetega.
Knjige Dese Muck sem zmeraj brala z užitkom, zato je bilo srečanje zame prelepa izkušnja. Desa je prijazna gospa z odličnim smislom za humor. Ostala nam bo v spominu zaradi svoje topline, preprostosti, razumevanja naših težav, po pripovedovanju smešnih zgodbic iz svojega otroštva, vsekakor pa tudi zaradi njene prisrčne psičke Mili.

Sara Čebron, 8. a


Obisk Dese Muck na naši šoli

Dne, 23. 10. 2013 je našo šolo obiskala znana pisateljica Desa Muck. Po ravnateljevem govoru in hitrem skeču petošolcev nam je pisateljica pripovedovala o svojem življenju. Povedala je, da v najstniških letih ni imela veliko sreče s šolo, še posebej ne z matematiko in športno vzgojo. Pri matematiki ni nikoli razumela učiteljičine razlage, pri športni vzgoji ji je med tekom nagajal dres. Na podlagi lastnih izkušenj v šoli je napisala knjigo Blazno resno o šoli. Pisateljica je še povedala, da ji je mati govorila, da jo bo končala sprejeli kot berač, brez strehe nad glavo, in da se nihče ne bo hotel poročiti z njo, a na koncu se je trikrat poročila. Šolo je imela rada, a predmeti so ji delali težave. Želela si je, da bi jo posvojila učiteljica, zato je počela vse mogoče, da bi jo ta opazila. V gimnaziji se ji je matematika zdela lahka, saj je razumela učiteljevo razlago. Desa se je v najstniških letih počutila izpostavljeno, ker naj bi bila vsa druga dekleta »popolna«, a sedaj se zaveda, da popolnih ljudi ni. Pisateljica je povedala, da se je tako hitro razvila, da se v ogledalu ni niti prepoznala. Knjigo Blazno resno o seksu je napisala na spodbudo njenega moža in na podlagi lastnega doživljanja v poznih najstniških let. Povedala nam je dva primera, kako je, ko si nesrečno zaljubljen. Slaba stran tega je, da ljubezen ne mine, dobra pa da te zadene kot naravna sila, ki ti da vedeti, da nista za skupaj. Svoj govor je končala z zahvalo in spodbudo k pisanju.

Nina in Larisa B., 9. b

V četrtek, 17. maja 2012, so na naši šoli praznovali značkarji, kot pravimo učencem, ki pridno berejo knjige za bralno značko. Najprej se je v šolski avli zbralo kar 212 učencev od 1. do 4. razreda, potem pa še 167 učencev od 5. do 9. razreda, ki so se jim pridružili tudi učenci sosednje OŠ Kozara. Z obiskom sta jih navdušila pesnik in pisatelj Peter Svetina ter ilustrator Damjan Stepančič. Originalne ilustracije slednjega smo lahko v aprilu in maju občudovali v šolski knjižnici. Ustvarjalca sta učencem predstavila svoje delo in podelila priznanja tistim, ki zvesto hodijo s knjigo v svet, naši učenci pa so ju presenetili s poustvaritvijo pravljice Čudežni prstan, ki je plod njunega skupnega dela.

V tem šolskem letu smo na šoli organizirali tudi nagradni literarni natečaj z naslovom »Pesem je srce, če ga imaš«. Učenci so marljivo ustvarjali in oddajali svoja dela mentoricam. Šolska komisija je zbrala najboljšo izmed pesmi, ki so jih oddali učenci razredne stopnje, in najboljšo pesem učencev predmetne stopnje. Pesnik Peter Svetina je nagrajeni pesmi komentiral in podelil nagrado Katrini Manfreda iz 3. b in Patriciji Furlani iz 9. a.

Kaj je ob svojem odhodu napisal Ivan Esenko:

Dogodek "zaključek bralne značke" na osnovni šoli Frana Erjavca v Novi Gorici mi bo ostal v spominu celo življenje, spontana primorska gostoljubnost mi je zdaj bolj razumljiva. Osebje in učence te šole, ki zvesto sledijo načelom Frana Erjavca, naj spremlja sreča tudi pri opremi sobe tega pomembnega pisca.

S spoštovanjem do vseh, ki ste me danes poslušali

Ivan Esenko

Nova Gorica, 14. 4. 2011

Kaj je ob odhodu napisala Mojca Širok:

Najlepša hvala za povabilo, najlepša hvala šoli, njenim učiteljem in učiteljicam, ki so z mano začeli pot, na kateri sem še danes.

Mojca Širok

Nova Gorica, 31. 3. 2011

Kaj je ob odhodu napisala Petra Vidrih:

Dragi moji "tovariši" in "tovarišice", lepo mi je bilo spet obiskati šolo, v kateri ste mi dali tiste prave napotke za življenje. Hvala vsem vam, da ste izbrali ta plemenit poklic vzgojiteljev. Veliko uspeha tudi v prihodnje.

Petra Vidrih

Nova Gorica, 31. 3. 2011

Kaj je ob odhodu napisal Zvonko Čoh:

Skratka, fajn je bilo, zatorej HVALA in še se vidimo!

Zvonko Čoh

Nova Gorica, 4. 4. 2007

Zvonko Čoh

Kaj je ob odhodu napisala Svetlana Makarovič:

Že drugič (v letu 2008)

Svetlana Makarovič

Nova Gorica, 16. 1. 2008

Svetlana Makarovič in Daša Simčič