Na današnji dan, so pred 30. leti Združeni narodi sprejeli najpomembnejši dokument za otroke -Konvencijo o otrokovih pravicah, zato 20. novembra obeležujemo svetovni dan otrok.

Leto 2020 nas postavlja na veliko preizkušnjo, predvsem z odnosom in odgovornostjo do sočloveka. Nikakor pa ne smemo pozabiti na pomembno vlogo družine v tem času, ki se je v vseh naših domovih že drugič letos dobesedno preobrazila v učilnico. Univerzalne metode, po kateri bi vzgajali in učili otroke ne obstajajo. To z lahkoto opazimo v svojem življenju, še posebej sedaj, ko smo starši čez noč postali tudi učitelji vzgojno-izobraževalnega procesa. Vsak otrok je drugačen in pomembno je, da ima vsak otrok možnost razvoja. Namen svetovnega dne otrok je dati priložnost otrokom po vsem svetu, naj je njihov glas slišan in upoštevan, saj se kljub vsemu napredku še vedno soočamo z izzivi sodobnega časa – neenakost, diskriminacija, revščina in krizne razmere, kot so to razburkano morje, po katerem pravkar jadramo, vsak s svojim vetrom v jadrih, vendar vsi v isto smer. In prav to je v tem trenutku najpomembnejše, da okrepimo zavezo za uresničevanje pravic vseh otrok, še posebej najbolj ranljivih.

Vsak otrok bi moral biti nekoč v prihodnost slišan. Ellen Kay je zapisala, da bi otrok moral imeti možnost, na vsakem koraku izkusiti resnično življenje; ne odstranjujmo trnov z vrtnic! Pri otrocih ni majhnih korakov. Vse, kar storijo in naredijo, so velike stvari. Predvsem srca imajo večja kot mi odrasli. Vanje spravijo vse, kar vidijo in vse, česar se zavedajo – tudi majhen kamenček, ki so ga opazili na cesti, listek z drevesa, poljubček, ki so nam ga ukradli kar tako, mravljico ali polžka lazarja, predvsem pa vse ljudi, ki so okoli njih … To, kar človek doživlja v mladih letih, kar se kali skozi otroško dušo, to ostane odločilno pri odraslem, iz tega rastejo nagibi in dejanja.

Spoštovani starši, naj bo vaša današnja domača naloga ta, da ta konec tedna zaživite v svetu po meri vašega otroka!

Dodajamo še zapis Dorothy Law Nolte:

Če otroci doživljajo grajanje, se naučijo obsojati.
Če otroci doživljajo sovražnost, se naučijo nasilnosti.
Če otroci doživljajo strah, se naučijo biti zaskrbljeni.
Če otroci doživljajo pomilovanje, se naučijo smiliti sami sebi.
Če otroci doživljajo zasmehovanje, postanejo zaprti vase.
Če otroci doživljajo ljubosumje, se naučijo zavisti.
Če otroci doživljajo sramoto, se naučijo prevzemati krivdo.

Če otroci doživljajo spodbudo, se naučijo samozavesti.
Če otroci doživljajo strpnost, se naučijo potrpežljivosti. Če otroci doživljajo pohvalo, se naučijo ceniti sebe in druge.
Če otroci doživljajo sprejemanje, se naučijo ljubiti.
Če otroci doživljajo odobravanje, se naučijo imeti radi sebe.
Če otroci doživljajo priznanje, se naučijo zastavljati cilje.
Če otroci živijo tako, da delijo z drugimi, se naučijo velikodušnosti.
Če otroci doživljajo iskrenost, se naučijo resnicoljubnosti.
Če otroci doživljajo poštenost, se naučijo biti pravični.
Če otroci doživljajo prijaznost in pozornost, se naučijo spoštovanja.
Če se otroci počutijo varne, se naučijo zaupati vase in v ljudi okrog sebe.
Če otroci doživljajo prijateljstvo, se naučijo, da je svet prijeten kraj za življenje.



Dostopnost